Aktiffelsefe Alsancak Yazılarımız

Aktiffelsefe Alsancak üyeleri olarak hazırladığımız özgün felsefe yazılarımızı, bloglarımızı bu sayfadan okuyabilirsiniz.

Stoacılık Nedir?

Stoacılık Nedir? Atina’da Stoa Okulu’nun kurucusu, Kıbrıslı Zenon, M.Ö 326 – 246 yılları arasında yaşamıştır. Felsefenin insan hayatını yönlendiren bir öğreti, doğaya uygun yaşamanın ise bilgelik olduğunu ileri sürmüştür. Anlamı “Erdemin ve mutluluğun zirvesine ulaşmak” olan Sinizm’den etkilenmiş, Akademia’da Krates’in öğrencisi olmuştur. Sokrates’in öğretisini öğrenmiş, daha sonra Peripatetik’lerin – Gezimci‘lerin (Derslerini yürüyerek anlatan) geleneğini yıkarak…

Göstermediğimiz Çabanın Meyveleri

(deneme yazısı) Bir gün bir adam bir tırtıl kozasına rastlar ve onu merak içinde gözlemlemeye başlar. İlgisini çeken bu doğa olayını sakince izlemek ister: Koza içinde gelişmekte olan kelebek, kozanın küçücük deliğinden çıkacaktır. Kelebeğin kozadan çıkma çabası o kadar uzun sürer ki, adam sabırsızlanır ve bir şeyler yapması gerektiğini düşünür. Kelebeğin yoğun uğraşı yavaşlamış gibi…

Sujok Terapi

Sujok Terapi Sujok  Terapi, Güney Koreli bilim adamı Prof. Park Jae Woo’nun bulup geliştirdiği bir yöntemdir. Sujok, Geleneksel Çin Tıbbının sağaltım yöntemlerinden birisi olan Akupresör yönteminin alt dallarından birisidir. Akupresör gövdenin doğal, kendi kendini iyileştirme yeteneklerini uyandırmak için deri yüzeyindeki belli noktalara uyarı vermek ile yapılır. Bu noktalara bastırıldığında kan basıncı dengelenir, kan dolaşımı artar…

Yumurtanızı Nasıl Alırsınız?

Doğallık ve sağlıklı beslenme arayışının arttığı günümüzde; pazar ve marketlerde doğallığı çağrıştıran birçok farklı ifadenin etiketlerde kullanıldığını görmekteyiz. Özellikle yumurta piyasasında, kafa karıştıracak kadar fazla yumurta çeşitleri ile karşılaşıyoruz. Doğal yumurta, Köy yumurtası, Organik yumurta, Gezen tavuk yumurtası, Kafeste yaşamayan tavuk yumurtası gibi… Bu yazıyı kaleme almamızdaki temel sebep; beslenmemizde önemli bir rol oynayan yumurta…

Büyük İskender ve Jül Sezar Hayatları – Karşılaştırmalı İncelemesi – İkinci Bölüm

“BÜYÜK İSKENDER” VE “JÜL SEZAR” HAYATLARI, KARŞILAŞTIRMALI İNCELEMESİ 2 Herkese merhaba, bir önceki yazımızda ismini tarihe kazımış asker ve devlet adamı Makedonya Kralı Büyük İskender’den, yaşamı, felsefesi, askeri ve siyasi zaferlerinden bahsetmiştik. Bu yazımızda Roma İmparatoru Jül Sezar’ı inceleyip bu iki imparatorun hayatlarına, kişilik ve felsefelerine ışık tutmaya devam ediyoruz.    JÜL SEZAR Jül Sezar,…

Büyük İskender ve Jül Sezar Hayatları – Karşılaştırmalı İncelemesi – Birinci Bölüm

“BÜYÜK İSKENDER” VE “JÜL SEZAR” HAYATLARI, KARŞILAŞTIRMALI İNCELEMESİ – 1 Herkese merhaba, bu yazı dizimizde ismini tarihe kazımış iki önemli askeri ve devlet adamını, Makedonya Kralı Büyük İskender ile Roma İmparatoru Jül Sezar’ın yaşamlarını, yaşam tarzlarını, kişiliklerini, siyasi ve askeri zaferlerini inceleyip tarihi ve tarih içindeki yerlerini biraz daha anlamaya, anlamlandırmaya çalışacağız. BÜYÜK İSKENDER  …

Yeniden Yaşamaya Başlamak (Deneme Yazısı)

Merhaba yeni gün, Sen yine aynı gün müsün? (…) Her geçen an, yenilenen bir evren midir? Her geçen an, biten bir hayat mıdır? Zamanın çocuklarıyız; hayatı ve evreni onsuz düşünemiyoruz. Zaman geçiyor ve onu geri saramıyoruz. Eskiden teyp kasetleri vardı, dilediğimiz zaman geriye sarıp aynı şarkıyı dinleyebilirdik. Şimdi ise dijital cihazlardan başa alma tuşuna basarak…

İlk İnsan ve Yaradılış Felsefesi: “Adem ile Havva”

Öğretiler açısından dünyada hayatın nasıl başladığı tüm zamanlarda önemli olduğundan, ilk insan çiftiyle ilgili anlatılan mitoslar ve sembolojik hikâyeler günümüze kadar gelmiştir. Bu metinlerdeki benzerlikleri ve farklılıkları incelediğimiz bir karşılaştırma yapmak ve sembolik olarak açılımları hakkında düşünmek, biz filozof adayları açısından yararlı olacaktır. Öncelikle Âdem ve Havva’nın etimolojik kökenine bakacak olursak: Âdem ismi; Kabala ’da…

Atina Okulu Freskosu (Freski)

Genelde Atina Okulu Tablosu olarak bilinse de bu eser bir fresktir. Peki nedir fresk (fresko)? İtalyanca ‘taze olan’ anlamından türetilmiş, yeni sıvanmış olan ıslak bir duvar üzerine kireç ve boya özleriyle resim yapma tekniğidir. Kendine has yöntemleriyle yağlı boya tablo eserlerine göre biraz daha zor bir sanattır. Yapılacak olan resim önceden tüm hatlarıyla oluşturulur, çünkü…

Efesli Filozof: Herakleitos

Herakleitos M.Ö. 500 civarında Efes’te yaşamış büyük düşünürdür. Herşeyin sürekli değişmesi ve evrenin ana materyalinin ateş olması fikirlerini öne sürmüştür. Akış ve değişme kavram Herakleitos felsefesinin en önemli özelliğidir. Yazılarından anlaşıldığı üzere biraz kibirli ve kendini beğenmiş bir insandır. Çoğunlukla artemis tapınağına çekilerek çocuklarla oynuyor, bunun politika yapmaktan daha iyi olduğunu söylüyordu. Sonrasında da insanlardan…

Yükleniyor…

Bir yanlışlık oldu. Lütfen sayfayı yenileyin ve/veya tekrar deneyin.


Blogumu Takip Edin

Yeni içerik doğrudan gelen kutunuza iletilsin.